Velká Bíteš 3000

velka-bites-01Městské muzeum ve Velké Bíteši ve spolupráci s ateliérem Environment FaVU VUT v Brně, v čele s doc. ak. mal. Vladimírem Mertou, pořádalo výstavu „Velká Bíteš 3000", která se konala od 24. března do 15. dubna 2010 v prostorách městského muzea ve Velké Bíteši v tradičních otvíracích hodinách, Po-Pá 8:00-12:00, 14:00-16:00. Výstava byla zahájena vernisáží konanou 24. března od 17 hodin.

Projekt ateliéru Environment FaVU VUT v Brně v Městském Muzeu ve velké Bíteši.

Výstavní projekt Velká Bíteš 3000 vznikl jako spontánní reakce na stávající expozici městského muzea na okraji Vysočiny a zejména na nabídku, uspořádat výstavu studentů ateliéru Environment přímo v prostorách stálé expozice muzea. Současná, „stálá expozice" muzea nabízí návštěvníkům, vedle klasického pohledu do minulosti regionu, impulz k přemýšlení o Velké Bíteši jako o místě s perspektivou budoucích událostí. Tento region leží v těsném kontaktu s moravskou metropolí Brnem, kde konceptuální ateliér působí na Fakultě Výtvarného Umění VUT v Brně.

Záměrem projektu je naplnit prostředí muzea artefakty, které si při troše fantazie můžeme představit, jako exponáty muzea ve vzdálené budoucnosti. Název výstavy „Velká Bíteš 3000" je symbolické vyjádření tohoto záměru. Zaujala nás teoretická možnost, postavit vedle sebe, jako stopy paměti, minulost, přítomnost a budoucnost. Název výstavy byl použit jako otevřené zadání - téma k účasti na projektu studentům a absolventům ateliéru Environment a hostům z ostatních ateliérů fakulty, pro které bylo toto unikátní téma z různých důvodů přitažlivé.

Instalace:

Výsledkem je soubor autorských objektů, instalací a multimediálních děl, umístěných do stávajícího prostoru muzea. Pro instalace byly přednostně využity původní vitríny, které jsou muzeem používány pro „stálou" prezentaci sbírkového fondu, ale někteří autoři umístili svá díla volně do prostoru muzea. (Jako příklad můžeme uvést exponát, zobrazující podrobnou mapu tras metra Velké Bíteše, kdy jednotlivé stanice jsou uváděny v japonském jazyce a přesně odpovídají kartografickému umístění i místním názvům ulic Velké Bíteše, okolních vesnic až po periferii města Brna).

Hlavní funkce regionálních muzeí je uchovávat a prezentovat paměť místa pro generaci současníků, ale i pro generace narozené v předpokládané budoucnosti. Do minulosti Velké Bíteše, stejně jako do její budoucnosti můžeme nahlížet očima autorů na této výstavě.

FOTOGALERIE