Výstava obrazů Hynka Luňáka

Městské muzeum ve Velké Bíteši Vás zve na vernisáž výstavy obrazů Hynka Luňáka, kterou realizuje ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Třebíč. Slavnostní otevření se uskuteční v pondělí 7. května od 17 hodin v malém výstavním sále muzea na Masarykově náměstí 5. Výstavu uvede Mgr. Eva Tomášová. V hudebním programu vystoupí Zpěváčci z Velkobítešska.

Hynek Luňák (1926-2014) se narodil v Praze, kde navštěvoval reálné gymnázium a průmyslovou školu strojnickou. Od roku 1950 působil přes tři desetiletí jako konstruktér pletacích strojů v Třebíči. Ve své výtvarné tvorbě se zpočátku zaměřil na konstruktivistickou malbu s tematikou lodí, jeřábů a přístavů. Od 70. let upřednostňoval kresbu tužkou, pastelem a v grafice litografii. Výtvarná díla vystavená ve Velké Bíteši pocházejí z 50. let 20. století a prezentují málo známou část jeho tvorby věnovanou lidovému oděvu. Lidovými kroji se inspiroval zřejmě díky přátelství s národopisným pracovníkem a sběratelem Vratislavem Bělíkem, který v té době působil jako učitel ve Vladislavi. Kroje, které ztvárnil, pochází většinou z Bělíkovy rodné obce Rouchovany na Podhorácku.

Výstava bude veřejnosti přístupná až do 15. června v obvyklou otvírací dobu muzea od úterý do pátku 8 – 12 a 14 – 16 hodin. Mimo tuto dobu je možno výstavu shlédnout po předešlém telefonickém nebo e-mailovém objednání.

POZOR!!! Návštěvníkům bude výstava mimořádně zpřístupněna i v neděli 20. května od 9.30 do 13.30 hodin.

Plakát