Výstava Betlémů

Městské muzeum ve Velké Bíteši zve na vánoční výstavu Betlémů řezbářů Josefa Kejdy a Pavla Maška.

Josef KejdP1060651-upra ze Skřinářova se řezbářstvím zabývá již 13 let. Vytvořil velké množství Betlémů - větší na výstavy a menší rodinné betlémy do domácností. Jeho práci jste mohli vidět na výstavách ve Velkém Meziříčí, Osové Bítýšce, Velké Bíteši nebo Žďářu nad Sázavou. Pro muzeum Betlémů v Třešti, kde se již tradičně pořádá sešlost řezbářů z celé republiky i ze zahraničí, vyhotovil několik vyřezaných figurek. Pan Kejda je stejně jako pan Mašek o víkendu 12. a 13. prosince účasten již tradiční každoroční výstavě Betlémů v Předklášteří u Tišnova, kde se pro návštěvníky sejdou Betlémy z celé Moravy.

Pavel Mašek z Velké Bíteše, který má k práci se dřevem dlouholetý vztah přivedla k vyhotovení Betlémů již výše zmíněná tradiční akce v Třešti. Místním muzeem Betlémů byl požádán o součinnost při pomoci s vyřezáváním Betlému v životní velikosti. Následovalo vyhotovení Betlému, který je dnes 1,5 metru široký a postavičky v něm jsou zmechanizovány. Právě tento pohyblivý Betlém budete moci v bítešském muzeu shlédnout, ovšem pouze mimo svátky vánoční. Od 22. prosince bude tento pohyblivý Betlém nahrazen jiným, menším, rovněž z dílny pana Maška.

Bohumil Vrba z Náměště nad Oslavou k práci se dřevem přilnul již v dětství, kdy trávil spoustu času se svým dědečkem, který byl tesař. Vystavený Betlém zhotovil v roce 2004 a následovaly Betlémy další – menší pro rodinu a blízké. Velký Betlém vystavuje již tradičně, stejně jako pan Kejda a Mašek v Předkláštěří u Tišnova, několik výstav proběhlo také v Náměšti nad Oslavou. Mimo betlémy zhotovuje pan Vrba i jiné dřevořezby. Mezi jeho díla se počítají například i plastika ženy, Tři Králové nebo postavy myslivce a vodníka.

Začátek vánoční výstavy Betlémů, umístěné v malém výstavním sále muzea, připadne na čtvrtek 17. prosince a otevřená pro veřejnost bude do středy 30. prosince. Obvyklá otvírací doba úterý až pátek 8:00-12:00 a 14:00-16:00 bude doplněna o mimořádnou, a to o víkendu 19. - 20. prosince, kdy bude muzeum otevřeno v čase 13:00 – 18:00 a ve svátky vánoční a neděli mimo Štědrý den tj. od 25. do 27. prosin ce opět v čase 13:00 – 18:00 hodin.

P1060658-uprxx-uprP1060647-uprP1060649-upr