Plachetnicí do Antarktidy a kolem Mysu Horn

Poprvé do bítešského muzea zavítá a se svými zážitky se s námi podělí, cestovatel Jiří Denk. Letos dokončil etapové obeplutí Jižní a Severní Ameriky. Už dříve obeplul svět kolem dokola. Byl přepaden piráty, uvízl s lodí mezi arktickým ledem a s malou dcerkou doplul na pevninskou Antarktidu.

Se svojí lodí Altego Jiří Denk během let 2007-2010 obeplul celý svět, a ta se tak stala sedmou českou lodí, které se to v historii naší země podařilo. Pro plavbu si vybral nejnáročnější možnou trasu kolem Mysu Dobré Naděje a Mysu Horn, kterou před ním propluly jen dvě české plachetnice. Zároveň byl druhou českou plachetnicí, jejíž posádka vystoupila na Mys Horn. Pro představu, Mys Horn je pro mořeplavce stejně náročným symbolem, jako je Mount Everest pro horolezce...

Je kapitánem první české plachetnice, která doplula na pevninskou Antarktidu a zpět a jako první česká loď doplul i na Jižní Georgii. Od roku 2014 pluje společně se svou dcerkou Haničkou. Hanička Denková je pravděpodobně nejmladší člověk na světě, který vystoupil na Mys Horn, doplul na plachetnici na Antarktidu a zpět, a rovněž doplul na zcela odloučené a nehostinné souostroví Jižní Georgie. Hanička má upluto více než 23.000 Námořních mil, což je 2/3 trasy plavby kolem světa a společně procestovali 46 zemí. Celkem Jiří Denk procestoval 108 zemí světa.

Přednáška se uskuteční ve středu 8. listopadu od 17 hodin ve Velkém výstavním sále muzea na Masarykově náměstí 5.

Plakát-přednáška Antarktida