Lidové písně z Podhorácka II.

lidove-pisne-podhoracko-01Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko a Jemnicko

Městské muzeum ve Velké Bíteši ve spolupráci s pracovištěm Tradiční lidové kultury muzea Vysočiny Třebíč pozvalo širokou veřejnost na představení publikace „LIDOVÉ PÍSNĚ Z PODHORÁCKA II. Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko a Jemnicko".

Uvedení knihy proběhlo ve čtvrtek 20. března od 17.30 hodin ve velkém výstavním sále bítešského muzea na Masarykové nám. 5. V hudebním programu vystoupili pěvecký sbor a zpěváčci národopisného souboru Bítešan.

Muzeum Vysočiny Třebíč ve spolupráci s brněnským pracovištěm Etnologického ústavu Akademie věd České republiky vydali s finanční podporou Ministerstva kultury České republiky další svazek sbírky lidových písní z Podhorácka – druhý díl zaměřený na písně z jihozápadní části regionu. Knihu ve formátu A5 a o obsahu 512 stran do tisku připravily Marta Toncrová a Silva Smutná.

V osmi tematických celcích je uvedeno 284 písní. Písně byly vybrány z dosud neotištěných rukopisných pramenů uložených ve fondech brněnského akademického pracoviště a dále ze starších tisků a regionální literatury. Rovněž je připojeno několik písňových záznamů ze současných výzkumů Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč a materiály z muzejního a státního archivu i ze soukromých zdrojů.

Tato mimořádná publikace je první rozsáhlou tištěnou sbírkou lidových písní z uvedené oblasti. Je zdrojem písňového materiálu jak pro odbornou i širokou veřejnost, tak pro aktivity místních folklorních skupin, pro školy a jiné kulturní a výchovné instituce.

Lidové písně z Podhorácka II. Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko a Jemnicko je v pořadí již druhou publikací, vydanou Pracovištěm Tradiční lidové kultury Muzea Vysočiny Třebíč na toto téma. První díl, který regionálně postihuje Náměštsko a Velkobítešsko, byl v bítešském muzeu slavnostně uveden 2. února 2012.

FOTOGALERIE