Videodokument Františka

Místní premiéra filmu, která se konala ve čtvrtek 11. července 2013 v 17 hodin ve výstavním sále Městského muzea ve Velké Bíteši. Projekcí filmu předcházela krátká přednáška o lidové písni na Podhorácku.

Prestižní ocenění v národní filmové přehlídce získali tvůrci z Velké Bíteše

Letošní již 16. ročník Musaionfilmu v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě se konal ve dnech 5. - 7. června. Účastníci této již tradiční filmařské akce zhlédli kolem tří desítek dokumentárních filmů včetně těch, které doprovázely lektorské semináře. Devatenáct filmů bylo předmětem hodnocení odborné poroty, avšak pouze jeden snímek mohl získat hlavní cenu.

Hlavní ocenění porota udělila filmu „Františka" vytvořenému ve spolupráci Muzejního spolku Velkobítešska a Muzea Vysočiny Třebíč. Tento film současně obdržel nejvyšší počet bodů v divácké anketě a tím získal rovněž další významné ocenění „Cenu diváků".

Film pojednává o sběratelce lidových písní Františce Kyselkové (1865-1951), jež množstvím zapsaných písní náleží ke sběratelům vůbec nejúspěšnějším. Použity jsou retrospektivní hrané scénky navozující atmosféru doby z počátku její sběratelské činnosti na Moravě, prolínající se se vzpomínkami vnuka a vnučky. Archivované zápisy písní z její záslužné činnosti po sto letech znovu zaznívají nejen při různých zpěvních příležitostech, ale ožívají též v obřadech výročního cyklu.

Délka filmu 18 minut, námět a rámcový scénář Silva Smutná, režie, kamera a střih Karel Veleba, komponovaná hudební složka Kamila Coufalová, slovní doprovod Stanislav Horký, sólový zpěv Jan Brym, Barbora Smutná a Kateřina Vrzalová. V hraných scénkách natáčených ve vsi Jestřabí a v restauraci U Vrány účinkuje asi dvacet místních ochotníků, v hlavní roli Eva Tomášová.