Soví noc v muzeu

sovi-noc-04Po úspěšné přednášce s názvem Pavouci kolem nás Městské muzeum ve Velké Bíteši ve spolupráci s Muzejním spolkem Velkobítešska a ZŠ Velká Bíteš pro vás připravilo další přírodovědnou přednášku, tentokráte na téma nočních dravců – Sov.

Sovy jsou tajemní noční lovci. Mají podobný způsob života jako denní dravci, přestože historicky mají pramálo společného. Jsou dokonale přizpůsobeny životu v nočním šeru, především mají výborný sluch, díky kterému dokáží zaměřit kořist (třeba malého hraboše) z veliké vzdálenosti.

V našem okolí žije 5 druhů sov, mezi nimi nejmenší evropská sovička kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) i největší evropská sova výr velký (Bubo bubo). Další dva druhy z našeho okolí během posledních několika desítek let prakticky vymizely. A to jen díky nám. Můžeme jim ale pomoci, a je to docela snadné. Jak? Tyto i další informace jste se dozvěděli na přednášce ornitologa Ivo Hertla, která proběhla 4. dubna 2013 v 17. hodin v Městském muzeu ve Velké Bíteši.

Víte, že sovy lze spolehlivě rozlišit podle hlasů, kterými se ozývají? Naučte se poznávat jejich volání a vyzkoušejte si jejich rozlišování přímo v terénu. Kdo se bojí, nesmí v noci do lesa - kdo ne, vyrazí s námi na procházku do nočního lesa. A možná nás zde potká i nějaké překvapení!

FOTOGALERIE