Pavouci kolem nás

pavouci-kolem-nas-05Pavouci patří mezi tajemné a často opovrhované živočichy. Určitě vás někdy ve skrytech domova překvapil velký pokoutník, který může mnohým vyvolat strach. Právě tito tvorové, na které se možná občas díváte, jsou velice dokonalí.

Nejen jejich stavbou těla, ale také jejich přizpůsobivostí životnímu prostředí. Jaký jiný živočich dokáže žít měsíce bez potravy a zároveň se vyskytovat v podmínkách, kde by jiní tvorové nepřežili?

Mnohé také láká vlastnit velké pavouky z čeledi sklípkanovití (Theraphosidae). Na chov těchto krásných pavouků obřích velikostí nepotřebujeme žádné zvláštní vybavení. Stačí menší terárium a základní znalosti z odborné literatury. Více k chovu těchto tvorů se můžete dozvědět na přednášce.

Okolo našich domovů se vyskytuje spousta zajímavých pavouků, kteří jsou většinou přehlížení. Asi vás nikdy nenapadlo chodit po louce po kolenou a hledat tyto dokonale skryté živočichy. Nejspíše by jste byli mile překvapeni, jaké krásy nám naše louky a stráně skrývají.

Věřili byste, že jsou vylíhlí pavoučci schopni sežrat svoji matku? A že tito pavouci se vyskytují nedaleko Velké Bíteše? V poslední době se tu velice rozšířil krásný žlutý, křižák pruhovaný (Agriope bruennichi), který u mnohých vyvolává myšlenku, že se jedná o toxicky významného exota. Zajímalo by vás, jak se tento druh dostal do České republiky? Toto a mnohem více jste se mohli dozvědět ve čtvrtek 21. března od 18 hodin v Městském muzeu ve Velké Bíteši.

Hlavním programem obsahoval seznámení s těmito živočichy a vyvrácení některých mylných předsudků. Celá přednáška Tomáše Hamříka - studenta Mendelu Brno byla provázena promítáním fotografií a ukázkou živých exemplářů sklípkanů.

FOTOGALERIE