Naši obojživelníci a plazi

nasi-obojzivelnici-03Když touto dobou pojedete zvečera kolem rybníků a tůní, možná uslyšíte různá tajemná volání nesoucí se často na stovky metrů daleko tmou. Kdybyste zastavili a šli se k takovému rybníku podívat, nejspíš uslyšíte pár žbluňkavých skoků do vody, šelestění vlnek o orobince a jinak ticho.

Většinu lidí takováto reakce našich žab – oněch původců tajemných večerních zvuků odradí. Pokud byste však nehnutě počkali několik minut na břehu rybníka uvidíte jak se vynořují zlatavě se lesknoucí páry žabích očí nad hladinu a po chvíli spustí žáby nezapomenutelný koncert, pravé divadlo, jedny z mála zážitků kdy si i u nás v naší malé zemi můžete připadat jako v Amazonském pralese. Další a další žáby se přidávají a začíná celonoční běsnění boj o život a zachování života, do toho se tmou plazí ke skupince rosniček první hladová užovka a nad Vámi každou chvíli udělá vzdušný obrat netopýr...

Bohužel jsou takovéto okamžiky v naší přírodě stále vzácnější, míst kde můžeme ještě slyšet více jak jeden druh našich žab ubývá a to nemluvím o tom kdybyste chtěli původce kvákání a skřehotání vidět na vlastní oči... Viděli jste vlastně vůbec někdy naživo rosničku, blatnici nebo kuňku? A co teprve některého z našich sedmi druhů pestře zbarvených čolků, mloka skvrnitého, nebo z plazů ještěrku zelenou, či zmiji? Zajímá Vás, jak se od sebe jednotlivé druhy poznají, jaký mají způsob života, čím se živí, nebo kde a kdy se s nimi můžete setkat? Pokud ano tak přijďte na přednášku, která se bude konat v Městském muzeu ve Velké Bíteši ve čtvrtek 24. května v 19. hodin.

Hlavním programem bude přednáška se spoustou fotografií našich obojživelníků a plazů, doplněná zasvěceným výkladem zoologa Martina Maláče a nebudou chybět ani ukázky preparátů a živých zástupců našich plazů a obojživelníků.

FOTOGALERIE