Královničky v Březském

kralovnicky-02Svatodušní obchozka královniček v obci Březské se letos konala 15. června. Nedělní odpoledne nabídlo slunečné počasí s teplotami vymykajícími se normálu pro toto období.

Tropické teploty, se kterými by jsme se v tomto čase a za normálních podmínek setkali například v Káhiře, však nezabránily králenkám obléci se do krojů a za zpěvu tradičních písní vážících se k tomuto obyčeji projít obcí a u kaple Panny Marie a následně „na paloučku" na návsi provést obřadní tance a zpěvy.

Králenky přinášely do jednotlivých domácností zelené stvoly svázané pentlí – symboly prosperity, za které je hospodáři odměnili sladkými pochutinami. Čerstvé zelené ratolesti byly pro nedělní slavnost požehnány tradičně již v pátek P. Bohumilem Poláčkem v kostele sv. Jana Křtitele ve Velké Bíteši.

Ve skupině královniček jsou dívky z Velké bíteše, okolních vesnic a místní děvčata z Březského. V závěrečné části je přišla podpořit i starší mládež a skupina zpěvaček z Bítešanu, která zazpívala několik písní při zavádění nejstarších dívek z králenské skupiny do tanečního kola mezi dospělou mládež. Po předání korun budoucímu královi a královně zahrála na výletišti k tanci a poslechu Bítešská dechová kapela pod vedením Vlastimila Božka.

FOTOGALERIE