Mladé Bítešsko

mlade-bitessko-06V neděli 15. června proběhla v Kulturním domě přehlídka dětských folklorních skupin, kterou tradičně pořádá Klub kultury města Velké Bíteše na sklonku školního roku ve spolupráci s Městským muzeem a Muzejním spolkem Velkobítešska.

V tomto folklorním odpoledni se představily dětské krojované skupiny od předškolních dětí až po starší školáky – to znamená že účinkující jsou ve věku od 5 do 15 let. Při mateřských školách působí taneční kroužky Bítešánek a Sluníčko, na základní škole další dvě dětské folklorní skupiny (Poškoláci a mladší skupina Bítešanu). Muzejní spolek Velkobítešska tvoří zázemí pro starší děti a mládež národopisného souboru Bítešan. Členové všech těchto folklorních skupin jsou nejen z Velké Bíteše, ale také z okolních obcí.

Program letošního ročníku Mladého Bítešska byl rozvržen přibližně do 90ti minut. Sestával se ze čtyř pásem jednotlivých věkových skupin, proložených krátkými tanečními ukázkami starších dětí. Celkem vystoupilo kolem stovky účinkujících.

V úvodu programu vystoupili starší děti Bítešanu, které vede Silva Smutná a Hana Sedláková, předvedly tři horácké tance: „Špacírku" a „Paterku" z Velkomeziříčska a „Tesařskou" z Ubušína.

Následovalo vystoupení skupiny Poškoláci s názvem „Kdo si hraje nezlobí" . Toto pásmo obsahovalo tak trošku výpovědi o hrách na Bítešsku. Současně bylo doplněno hrami ze sbírky Zdenky Jelínkové „Dětské hry na Podhorácku". Pásmo připravila Táňa Horká, která rovněž prováděla hudební doprovod na klávesy. Sólový zpěv zastala Iveta Chmelíčková.

„Narodil se chlapeček" byl název následujícího pásma. Předvedli ho děti z Bítešánku při Mateřské škole U Stadionu. Dříve děti vyrůstaly v rodinách se spoustou sourozenců. Když se narodilo malé miminko, byla to pro všechny velká radost a pro děti nová příležitost ke hraní - avšak tentokrát s „živou" panenkou. Zpívaly jí ukolébavky, pekly vdolky, hrály si s ní a dokonce ji později učily i pracovat – zkrátka dělaly vše proto, aby z toho malého děťátka vyrostl správný kluk nebo holka. Pásmo sestavila Naďa Burianová, klavírní doprovod Dáda Neklapilová, sólový zpěv Denisa Neubauerová.

Starší děti Bítešanu předvedli tři tance ze vsi Březník na Náměšťsku. Byly to: „Čí je děvče", „Řeznická" a „Pluje kačka".

Následoval taneční kroužek Sluníčko při MŠ na Masarykově náměstí, který předvedl pásmo nazvané „Pojedem do mlýna". Děti si hráli na řemesla. Sólo měl nejen pekař a sedlák, ale také mlynář, který ve svém mlýně namlel mouku. Pásmo s dětmi nacvičily učitelky Lenka Klimešová a Jana Krejčová. Zpívala Kateřina Janštová.

Starší děti Bítešanu předvedli další tři lidové tance. „Krajcpolku" z Rojetína, „Otčenáš" ze Zlatkova a „Židovskou" z Borače.

„Haj husy do pšenice" byl název pásma, které předvedla skupina mladších dětí Národopisného souboru Bítešan. Pásmo připravila Eliška Hradilová a Jitka Chmelíčková, na klávesy doprovázela Karolína Hradilová. U mikrofonu se vystřídalo několik zpěvaček: Lucie Neklapilová, Iveta a Lenka Chmelíčkovy, Karolína Balejová a Anička Dvořáčková.

Na závěr si starší děti Bítešanu připravily ukázku třech řemeslnických tanců: „Tkalcovskou" a „Přeslicu" ze Zlatkova a „Manžestr" z Velkomeziříčska.

Závěrem Silva Smutná poděkovala dětem, které účinkovaly za pěkný výkon, rodičům, kteří své ratolesti podporují v zájmu o lidový tanec a písničku, vedoucím jednotlivých souborů za trpělivost a houževnatost a samozřejmě organizátorům přehlídky včetně zvukaře pana Aloise Špačka.

My se můžeme těšit co si pro nás dětské soubory nachystají na příštím ročníku Mladého Bítešska.

FOTOGALERIE